Minns du Pasta Roma? – med recept!

pastaroma

En gång. För mycket länge sedan. Fanns det ett halvfabrikat från tillverkaren Findus som hade tagit Sverige med storm. Men när Sverige behövde det som mest så försvann det.

Ja, om man ska tro kommentarerna på sociala medier är det ungefär så det gick till. Men det var i vilket fall ett färdigt pastapaket som man bara tillsatte enstaka saker som köttfärs till för att kunna servera. Det var ett enkelt sätt att mätta flera munnar.

Enligt Findus själva var basen för pasta roma:

  • Tomatsås
  • Spaghettibågar
  • Ostsåspulver
  • Köttfärs

Vår version av ”Pasta Roma” är en mix av halvfabrikat och eget. För visst kan man göra egen tomatsås från scratch eller egen pasta, men en del av charmen var att det var enkelt. Det funkade lika bra en trött tisdag som en härlig fredagskväll.

En sista grej, ta receptet som en utgångspunkt. Prova det och anpassa sedan efter vad du själv gillar och föredrar. För fördelen med att du gör det själv är ju också att du kan göra den precis som du själv vill ha den. Du kan fullkornspasta, kycklingfärs eller you name it! Gör den till din egen.

”Pasta Roma” Recept

Ingredienser:

  • 400g quadrettini pasta eller en annan fyrkantig pasta, eller ta tagliatelle krossade med händerna till mindre bitar
  • 1 stor burk färdig tomatsås, ta gärna en som är färdigkryddad
  • ½-1 förpackning färdig ostsås
  • 250g köttfärs
  • ½ gul lök
  • 2 pastavatten
  • ½ tesked torkad oregano
  • Salt och peppar

Tillvägagångssätt:

  1. Hacka löken i så små bitar du kan, det går även bra att använda en matberedare om du hellre vill det. Stek löken och köttfärsen på mediumhög värme.
  2. När köttfärsen är genomstekt sänker du värmen och tillsätter tomatsåsen, låt puttra på låg värme i minst 15 minuter. Undvik att den kokar så skär sig den inte. Tillsätt kryddorna.
  3. Koka upp vatten åt pastan. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen men ta bort en minut från koktiden så den inte blir för mjuk. Spar 2 deciliter av pastavatten när du silar av pastan.
  4. Tillsätt pastavattnet till såsen och rör om.
  5. Värm upp ostsåsen i mikro eller på spisen tills den är ljummen.
  6. Blanda ner pastan i pastasåsen och häll ostsås ovanpå. Servera! Bon appetit!

Allergiinformation och kostinformation:

För laktosfri, välj en laktosfri ostsås eller gör egen.
För att göra vegetarisk välj vegofärs eller sojafärs istället för köttfärs.
För veganskt välj vegofärs, vegansk ostsås, och välj en äggfri pasta.
Glutenfritt blir det om du väljer en glutenfri pasta och se över så de färdiga delarna inte innehåller någon gluten.