Fixa öppen planlösning till köket och vardagsrummet

Att fixa en öppen planlösning för köket och vardagsrummet kan vara väldigt attraktivt. Det gör att bägge ytorna blir mer luftiga och mindre instängda, och det främjar umgänge mellan dig och övriga familjemedlemmar, eller dig och dina gäster, när det ska lagas mat. Det finns dock några saker som du bör tänka på för att göra det så bra som möjligt – och inte minst är belysningen en viktig del i inredningen av en öppen planlösning med kök och vardagsrum.

En sak som är viktig att tänka på att lösa är belysningen, så när du funderar på att skaffa en taklampa för vardagsrummet eller köket så se till att den fyller rätt funktion för var du tänker placera ut den. Köksdelen behöver särskilt bra belysning för att du ska kunna se vad du gör när du lagar mat eller bakar, medan vardagsrumsdelen främst behöver allmänbelysning och mysbelysning med accenter. Men aspekter från bägge varianterna är också bra att inkludera i bägge delarna. Exempelvis så är det trevligt att inte ha köksdelen lika starkt upplyst när du är färdig med matlagningen och sätter dig vid bordet – istället kan du då tända mjukare belysning i köksdelen.

Andra saker att tänka på vid öppen planlösning

En öppen planlösning är bra för umgänge och delaktighet i matlagningen, vilket är särskilt trevligt för dig som har barn eller partner, eller som gärna har bekanta på besök, och är den lösning som majoriteten föredrar. Dina barn blir lättare involverade i matlagning – en viktig färdighet för livet – och det är trevligt att få umgås med gäster och familjemedlemmar medan du lagar mat. Ett tips för att uppnå detta och övriga fördelar i en öppen planlösning samtidigt som du skapar en viss separation av köksdelen är att placera den på en lågt upphöjd platå.