Mat är något som förenar människor, och så även matlagningen i sig. Det är också en väldigt användbar livskunskap som alla kan dra nytta av. Därför är det många som skulle vilja involvera hela sin familj i det, och då även barnen, men som undrar hur de ska göra.
Innan du börjar så är det bra att se till så att du har allt du behöver hemma – du kan till exempel hitta bra köksredskap hos Leilas General Store på internet. Välj sedan ut en lämplig rätt – allra bäst är det om det är något som alla i familjen tycker om, då det hjälper att hålla även barnen motiverade till att stanna kvar i köket och hjälpa till. Om alla är intresserade av att delta kan matlagning vara ett bra sätt att främja kontakten mellan generationerna.
Dela upp sysslorna
Det gamla ordspråket om ”ju fler kockar” behöver inte alltid vara sant, men det är ändå något att tänka på: även med de bästa intentioner är det inte bäst om alla i familjen håller på med samma del av matlagningen på samma gång, då ni kommer att vara i vägen för varandra. Se istället till att delegera uppgifterna efter vad var och en är rätt ålder för och bra på. Om du och din familj lagar flera rätter och du har ålder och erfarenhet i åtanke kan det vara bra att olika personer ansvarar för olika rätter, men annars kan det gå bra att dela upp matlagningen i delmoment, exempelvis kan en person skala och koka potatis medan en annan steker kött och en tredje hackar och tvättar grönsaker till salladen.
Även för de minsta
När det gäller just mindre barn så är det bäst om en vuxen eller ett äldre barn hjälper dem med enklare uppgifter. För småbarn är även enkla och små uppgifter roliga, så det kan till och med räcka med att barnet får röra med en slev, hälla i ingredienser, eller knåda en deg en stund. Även enkla moment som dessa hjälper till med utveckling av barnets motorik och dess sociala utveckling, och är därför ändå värdefulla.