Vad är ”chosen family”?

chosen family, "utvald familj"

Inom HBTQ-världen finns det ett begrepp som heter chosen family. Det betyder ungefär ”utvald familj”, en familj som du aktivt valt själv. Den kommer utifrån behovet att skapa nya familjer när ens traditionella familj kanske inte finns till eller stöttar en. Här kommer lite inspiration som kan hjälpa dig med tankar runt familj och mental hälsa.

Det finns många vuxna, både inom och utanför HTBQ-världen, idag som inte har en bra relation med sina biologiska föräldrar. De finns många orsaker, exempelvis att det finns ett missbruk eller att relationen är destruktiv. Då betyder inte släktbandet särskilt mycket eftersom den är stärker dig.

Vilka är med i din utvalda familj?

Att välja vilka som du har runt om dig kan vara ett sätt att omdefiniera vad ordet familj betyder. Kanske är det din bästa vän som alltid är där för dig, som alltid stärker dig, och som du skulle göra samma sak för. Vad är det då som säger att ni inte skulle kunna se varandra som familjemedlemmar? Tänk exempelvis två singelmammor som hjälper varandra uppfostra sina barn men inte har en kärleksrelation med varandra. De är väl om något en familj även fast det inte finns släktband eller en parrelation! Ja, två kompisar kan verkligen hjälpa varandra bli föräldrar.

Ta hand om varandra

Utöver vad som definierar en utvald familj så handlar de också omtanke. Att du ska ta hand om dina vänner eller utvalda familjemedlemmar eftersom det är dom som stärker dig. Ofta fastnar man i fällan att vänner inte värderas lika högt som biologisk familj. Men i en destruktiv familj är det oftast bättre för hälsan att låta sina vänner komma först.

Hur tänker du kring chosen family? Hade du kunnat uppfostra barn med en kompis?