Mardrömmar är något som både vuxna och barn kan ha då och då. Medan en vuxen brukar kunna skaka av sig obehaget från drömmen ganska snabbt kan det ta längre tid för ett barn. Särskilt små barn har inte riktigt begrepp om skillnaden mellan fantasi och verklighet, och därför är det viktigt som förälder att vara lyhörd.
För att ditt barn ska slippa mardrömmar finns det en hel del som du kan göra. För att börja med det rent praktiska så är ett lugnt och välinrett sovrum en bra start. Gör miljön så mysig och ombonad som möjligt och skaffa gärna en nattlampa för barn som känns trygg både vid insomnandet och om knodden vaknar mitt i natten. Det finns många olika modeller och till de populäraste hör
- Nattlampor i gulliga skepnader som moln, djur och månar
- Projektorer som visar stjärnor, havsdjur eller Babblarna på tak och väggar
- Speldosor – keldjur i kombination med ljus
- Lampor med gråtsensorer – tänds om barnet börjar gråta
Skaffa bra kvällsrutiner
Med bra, regelbundna kvällsrutiner får barnets biologiska klocka en lugn rytm att följa. Många barn upplever just rutiner och familjära saker som trygga, och vill därför helst höra samma sagor om och om igen, säga gonatt på exakt samma sätt och lägga sig vid samma tidpunkt. Andra bra tips att hålla en sval temperatur i sovrummet, att alltid göra sovstunden till något positivt och inte ett straff, och att se till att alla skärmar är släckta minst en timme i förväg. För de riktigt små barnen kan det känna också kännas betryggande för dig att ha en monitor i barnrummet som har andningssensorer, kamera, tvåvägskommunikation och möjligheten att spela vaggvisor.
Du kan också inreda sovrummet på ett sätt som får småttingen att känna sig extra lugn och trygg. Kanske finns det någon favoritfigur från sagor eller tv-serier som barnet kan ha som docka eller gosedjur? En snuttefilt är alltid mysig, och barn gillar att ha många kuddar omkring sig. Håll färgerna rena och enkla utan allt för många mönster, och se till att du kan stänga ute allt ljus om somrarna. Med sköna mattor blir det lätt att gå in och ut ur rummet utan att väcka barnet.
Håll koll på mardrömmarna
Som sagt, en mardröm här och där är ingenting att oroa sig för men om de är ständigt återkommande och gör barnet mycket uppskakat bör du gå till botten med problemet. En vanlig orsak till mardrömmar är stress och oro som uppkommit i samband med förändringar eller specifika händelser, exempelvis ett nytt syskon eller att barnet precis börjat på dagis. Det finns också fysiska orsaker som kan leda till mardrömmar som feber, förkylning, hormonella förändringar eller tandgnissling. Om du tycker att barnets sömn och mentala välbefinnande påverkas av att det drömmer mardrömmar allt för ofta bör du kontakta en barnläkare som vidare kan remittera dig till en lämplig expert. I vissa fall kan det behövas en barnpsykolog och i andra en dietist – viktigast av allt är att du talar med dem som är utbildade i ämnet.