Inred sovrummet snyggt och hälsosamt

Du behöver sova bra för att kunna fungera bra. Det är en vedertagen sanning som hamnat allt mer i fokus under de senaste åren. Saker som stress och oro påverkar människans sömn och många har dragit in jobb och andra förpliktelser till sovrummet där de egentligen inte platsar alls.

Genom att inreda ditt sovrum så att det istället blir en mysig, lugn plats för avkoppling hjälper du din hjärna och kropp att stressa ner. Du får ett mindset som låter dig somna lättare och sedan bibehålla en kvalitativ sömn natten igenom. Något så enkelt som att skaffa ett eller flera härliga överkast kan ändra på hela sovrummets intryck och du kan välja bland många olika stilar och material. Några exempel på snygga, sköna designer till din säng är

• Sammet – ger en lyxig, ombonad look till sovrummet
• Lapptäcksmönster – för dig som gillar retroinredning
• Småblommigt – romantiskt och lite herrgårdsliknande
• Återvunnet material – perfekt för dig med en hållbar livsstil

Viktigt att känna dig lugn och trygg

Bara känslan av att komma in i ett rum som du själv har designat efter egen smak och tycke är en viktig faktor för att du ska trivas i sovrummet. Det går därför egentligen inte att tala om rätt eller fel inredning men enligt många experter finns det faktiskt vissa saker som kan påverka din sömn när det kommer till hur du dekorerar din sovplats. Dova färger, gärna i blåa nyanser, fungerar lugnande på sinnet och kan hjälpa dig att hamna i ett lugnt sinnestillstånd, medan starka och skrikiga kulörer kan ge motsatt effekt. Spara istället de lite vildare tongångarna till rum där du vill ha extra energi, till exempel gult i köket eller motiverande mönster i ditt hemmagym. På liknande vis kan det även vara bra att dra ner på virrvarret i sovrummet, det vill säga färre föremål och renare ytor. Håll också skärmarna borta från sovplatsen om du vill hjälpa din hjärna att varva ner. Ut med tv:n, portförbud för mobilen och stopp åt surfplattan!

För att din sömn ska bli så fridfull som möjligt är det bra att hålla koll på temperaturen i sovrummet. Enligt experterna är det bäst att sova svalt, och du bör helst hålla en temperatur på mellan 15 och 19 grader. Eftersom det är olika varmt under årets säsonger bör du ha olika täcken på sommaren och vintern. Du kan dessutom ge ett årstids-anpassat intryck med olika överkast exempelvis med vår-blommigt eller höstlika färgtoner. Det är ju alltid kul med lite variation.

Snyggt sovrum för dig själv och andra

Ibland är det kul att göra det lite extra fint hemma, exempelvis inför en härlig hemmahelg eller om du ska få besök. Efter att ha bäddat ordentligt kan ett överkast bli pricken över i:et och ge ditt hem en ännu snyggare look att vara stolt för. Överkastet kan också fungera som en räddare i nöden när det ringer på dörren och du inte har hunnit bädda. Släng det snabbt över sängen, på med några kuddar och vips ser det ut som att du har storstädat alldeles nyss.